De Zevenslaper en de Duivelsrots op de Isterberg

Op een oude postkaart staat een foto op van de Siebenschläfer op de Isterberg. De 'Zevenslaper' lijkt verdacht veel op de Teufelsfelsen waar we naar op zoek zijn. Een inwoonster die we hebben leren kennen ontrafelt het misverstand. Ze is hier geboren en getogen en maakt ons wegwijs op de  plattegrond van de Isterberg. De lokale bevolking kent twee rotsen op de berg: De Zevenslaper en de Duivelsrots...

De Duivelsrots of het offerbekken

De Duivelsrots, legt ze uit, moet je zoeken bij het Offerbekken. Aan de rand daarvan zie je afdrukken van klauwen, waarmee de duivel zich vastgegrepen heeft. 
Dat offerbekken heeft vast en zeker een compleet andere functie gehad dan de huidige naam wil suggereren. Was het niet Ostara die hier op of rond 21 maart als vruchtbaarheidsgodin werd vereerd?  

De Zevenslaper 

De Zevenslaper dankt zijn naam aan de legende van de Zevenslapers. Klim je er bovenop, dan zie je dat die uit zeven stukken bestaat. Daar liggen de zeven martelaren uit Efeze voor altijd te slapen. Ken je die legende niet en zoek je alleen naar 'Zevenslaper' dan kom je bij een klein knaagdiertje terecht en mis je net als ik de link :-). 
De kop van de draak die we de vorige keer zochten, maakt deel uit van de Zevenslaper. Hierover schreef ik in mijn blog: Het lijkt alsof hij uit de verte naar ons knipoogt

De Sloopsteen

Behalve de Zevenslaper en de Duivelsrots vinden we de Sloopsteen. Die kent de plaatselijke bevolking niet. Hoog boven in de boom hangt een informatiebord. Nu worden we toch wel nieuwsgierig naar de tekst die daar staat. Mijn man probeert er een foto van te nemen. 
Tot onze verrassing is het een algemene uitleg over de sporen die miljoenen jaren geleden op die plaats ontstonden. Dat laatste lijkt dan weer wel te kloppen, behalve dan dat die beroemde voetsporen en hoefafdrukken op dit moment onvindbaar zijn. Ze liggen verborgen onder een dikke humuslaag. 
Het voetspoor dat we zelf ontdekt hebben is peanuts vergeleken bij wat er ooit zichtbaar was. 

Mogelijk is de naam Sloopsteen een afgeleide van een oudere vorm in het dialect wordt er geopperd. 
Slaopsteen zou dan verband kunnen houden met de Zevenslaper. Maar het blijft gissen. Laten we het maar houden bij de Zevenslaper en de Duivelsrots. Dat maakt het al verwarrend genoeg. 

Zevenslapersdag

Overigens bestaat er ook nog een Zevenslapersdag op 27 juni, waar een weerspreuk bij hoort. Ik citeer: 'Het weer op zevenslapersdag, dat zeven weken blijven mag'. Dit betekent: het weer dat op de 3 dagen rond 27 juni is blijft 7 weken lang (26-27-28 juni).


Kopie van de Postkaart met de Siebenschläfer (bron: Elke Bischop-Stentenbach)


De Zevenslaper wordt verward met de Duivelsrots


De Duivelsrots, legt ze uit, moeten we zoeken bij het Offerbekken


Aan de rand daarvan zie je afdrukken van klauwen, waar de rots zijn naam aan te danken heeft.


Nu worden we toch wel nieuwsgierig naar de tekst die daar staat. 


In het noorden van de plattegrond vind je het Offerbekken of de Duivelsrots (ronde rots)
Een weggetje naar links volgend (niet op dit kaartje) leidt naar de Zevenslaper


Het voetspoor dat we zelf gevonden hebben is peanuts vergeleken bij wat er ooit zichtbaar was


Met dank aan Elke Bischop-Stentenbach voor alle informatie en gastvrijheid die ze ons bood.



Adres

Lehmstr. 1, 48465 Isterberg.

Gerelateerde blogs



Websites



Reacties

Een reactie posten