Aan de rand van Vézelay (Saint Père)

We overnachten in een klein familiehotelletje in Saint Père. Het ligt aan de voet van de berg met bovenop de beroemde basiliek van Vézelay. We zijn er eerder geweest en als een soort gewoontedieren keren we terug naar een plek die we al kennen. We hopen dat we de kerk in het kleine dorp dit keer kunnen bezichtigen. Door werkzaamheden het jaar daarvoor was het gebouw niet toegankelijk. Maar dit keer leven we ons uit...

Saint Pére sous Vézelay

Het kleine Saint Père sous Vézelay blijkt beroemd om zijn 800 jaar oude kerk, de Église Notre Dame de Saint-Père. Met de bouw ervan is al rond het jaar 1240 begonnen. Het duurt nog tot de 16e eeuw voor de kerk in gebruik genomen wordt. 


Eglise Notre Dame de Saint Père    

Over de stichting is weinig bekend. In het voorportaal is een afbeelding gevonden van een man en een vrouw. Aan de kleding te zien zijn ze niet onbemiddeld. De man heeft een maquette van de kerk in zijn handen. De vrouw lijkt een boek te dragen. Ze worden gezien als donateurs van die grote kerk in dat kleine dorpje, want veel inwoners heeft het niet. 


Man en vrouw met maquette van de kerk

Een oudere kerk

De Notre Dame Saint Père was bedoeld als opvolger van een oudere kerk in het dorp. De ruïnes daarvan zijn nog zichtbaar. Bijzonder is dat die oude kerk gewijd was aan de apostel Petrus: Église St. Pierre. Het dorp heeft zijn naam daar aan ontleend. 
Saint Père heeft een rijke geschiedenis. Het was al een nonnen-klooster rijk in de negende eeuw. Door aanvallen van de Noormannen werd het  verwoest. Bovenop de heuvel van Vézelay werd daarna een nieuw klooster gebouwd. Ditmaal voor monniken. Het geheel groeide uit tot de basiliek van Sainte-Madeleine. Het kan verkeren.


Ancienne Eglise Saint Pierre



De ruïnes van de oude kerk zijn nog zichtbaar

Église Notre Dame de Saint Père    

De nieuwe kerk is gewijd aan de Notre Dame. Het wekt mijn belangstelling. De beeldhouwwerken aan de voorkant direct naast de toren tonen de figuur van Jezus met iets er onder beide Maria's: rechts Maria Magdalena met de kruik, links de Maagd Maria met de kroon. Dus op de foto zie je Maria met de kroon links en Maria met de kruik rechts.
Hoe verwarrend dat kan zijn ontdek ik als ik een bezoek breng aan de abdij van Pontigny. Het Mariabeeld in deze abdij stelt me voor een raadsel. Ze staat in het zuidertransept van de abdij, met kroon en losse haren. Zonder kind, maar ook zonder kruik....Ik schreef er dit blog over (2)


Tympaan met Jezus en de beide Maria's 


De toren met op de vier hoeken een engel


Toegang door drie poorten


Twee uitgelichte beelden aan de buitenkant 


Voorportaal, met in het midden de tombe van 'Dame Gaudir - Guilbourg'

Ik ontdek de Fleur de Lis op een pilaar . De pilaren verschillen. 


        Fleur de Lis op het kapiteel                 


De pilaren verschillen

Verwijst het Tempelierskruis tussen de twee engelen naar de grote kathedralen die gewijd waren aan Notre Dame? Het intrigeert me. 


Twee engelen met kruik en Tempelierskruis?

Het Museum

In het museum gelegen naast de kerk vind ik een beeld van Maria Magdalena en krijg toestemming voor een foto :-). 


Maria Magdalena in het aangrenzende museum

In 2023 brengen we opnieuw een bezoek aan de kerk. We vinden Maria Magdalena terug in een van de zijkapellen, samen met andere ornamenten. Inclusief de kop van een Groene Man 😉.
De kerk oogt een stuk lichter door de restauratie. Buiten zijn een aantal elementen al 'onder handen' genomen. 


In 2023 vinden we Maria Magdalena in de kerk terug


Tien wijdingskruizen in het schip 

Op weg naar de geneeskrachtige bronnen

We vervolgen onze weg naar de geneeskrachtige bronnen van Les Fontaines Salées. Het bord met het logo van een labyrint (1) wijst ons de weg naar een oeroude plek....


We volgen het bord met het logo van een labyrint 


dat sprekend lijkt op het verdwenen labyrint van Reims

Dit blog krijgt hier een vervolg



Adres

5 Rue de l'Église, 89450 Saint-Père, Frankrijk


Reacties

Een reactie posten