Sint Hubert: in de donkere crypte troont de Madonna

Aan het eind van de VIIe eeuw werd de abdij in St. Hubert gesticht op initiatief van Pepijn van Herstal en zijn echtgenote Plectrudis. Zij was het die met haar gezelschap besloot te rusten bij de bron, waar ze de hemelse boodschap ontving om deze te laten bouwen. Van de oorspronkelijke abdijkerk is de crypte bewaard gebleven. Voorzichtig volg ik de traptreden naar beneden. Mijn ogen moeten even wennen aan het duister, want de ruimte is niet verlicht. Door een raam in de absis valt licht uit de basiliek op een Madonna met kind...

De Madonna in de donkere crypte

Ze heeft haar zoon op schoot en allebei kijken ze recht vooruit. Toch lijkt ze van recentere datum. Het kind zit iets verschoven naar links en de handen van de Madonna zijn niet buiten verhouding. Geen Zwarte Madonna dus, maar wel gemaakt naar oud Romaans model. Ze wordt 'Sedes Sapientiae' genoemd (betekenis: Maria als Zetel der Wijsheid). In de donkere crypte hangt vandaag een bijna mystieke sfeer.


In de donkere crypte hangt een bijna mystieke sfeer 


Madonna met kind in Romaanse stijl

Een verlichte ruimte

Als we de dag erna de crypte opnieuw bezoeken, is de ruimte verlicht. Toerist-vriendelijk, dat wel, maar een stuk minder magisch. Behalve voor de Madonna hebben we nu ook aandacht voor de vloer en de pilaren. De oorspronkelijke vloer heeft bestaan uit geglazuurde tegels in de kleuren geel, groen, zwart en bruin. Die tegeltjes zijn voor een groot deel meegenomen door pelgrims. 
Twee pilaren versierd met ruiten markeren de weg naar de apsis. Alsof je door een poort de ruimte van de Madonna mag betreden. Of herinneren ze ons aan de plek waar het lichaam van St. Hubertus tot oktober 1568 aan de gelovigen getoond werd? Na de Franse Revolutie is het niet meer teruggevonden. Die twee pilaren met versieringen: hebben ze ons iets te vertellen?


Twee van de pilaren zijn versierd met ruiten


Crypte basiliek St. Hubert

Een zittende Madonna in Rochefort

Tijdens een bezoek aan het naburige Rochefort vinden we eveneens een Sedes Sapientiae, maar dan in steen, in de kerk van Notre Dame de la Visitation. Op zoek naar de naam van de kerk kom ik op een site over de abdij van Rochefort. 
In de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy is een labyrint te vinden. Wat zou ik die graag bezoeken. Maar dat zal niet zo makkelijk gaan vrees ik. De abdij zelf is niet opengesteld voor publiek. Je kan er wel in retraite. De kerk is alleen toegankelijk tijdens de diensten. Dus je weet maar nooit :-).


Zittende Madonna met kind 



Adres

Basiliek Sint Hubert: 6870 Saint-Hubert, België
Rue de Behogne 43, 5580 Rochefort, België
Abdij Saint Rémy: 5580 Rochefort, België

Noten

De abdij werd gesticht op de resten van Romeinse ruïnes.

Brochure VVV: De abdijkerk werd in 1525 door brand verwoest, waarna het gebouw vergroot werd door het langer en breder te maken. De crypte heeft een herinrichting ondergaan, maar een bewaard gebleven stuk gemetselde muur hoort waarschijnlijk tot de oude crypte, die in 1081 gewijd werd.

Gerelateerde blogs





Reacties

Een reactie posten