De Bugibba tempel ligt verborgen in de tuin van een hotel (Malta)

'Deze tempel ligt verborgen in de tuin van een hotel'. Ergens was de zin blijven hangen in mijn geheugen. En natuurlijk was ik van plan om er ooit een keer naar op zoek te gaan als ik weer op Malta was. Dit jaar verbleven we in een hotel aan de St. Pauls Bay en dook de tempel van Bugibba op als een verrassing in de buurt, op loopafstand...

Het Dolmen Hotel

De tempel ligt verborgen in de binnentuin van het Dolmen Hotel. Een wegwijzer met de naam 'Bugibba Temple' leidt ons naar de achterkant ervan. Na even zoeken vinden we de ingang en kunnen we binnendoor naar de plek waar de oude tempelresten zich bevinden. Geen dolmen dus, maar dat even terzijde. 
De Bugibba tempel lag oorspronkelijk aan zee, met uitzicht op de baai. De tempel bestond uit drie kamers, waarin de grondvorm van de Godin nog vaag te herkennen is.


St. Pauls Bay


De tempel ligt verborgen in de binnentuin van het Dolmen Hotel


Resten van de Bugibba Tempel


De tempelingang (richting zuid / zuid west)  staat er nog


De hoofdingang samen met een paar rechtopstaande stenen 
die de wand van de linkerkamer vormden


Deel van de tempelresten, ingestort

Bewaard in het museum

In de tempel is een prachtige steen met figuren van gestileerde vissen gevonden. Samen met een altaarsteen, gedecoreerd met spiralen wordt deze bewaard in het museum van Valletta. Omdat we dit jaar het museum skipten moeten we het even doen met foto's van derden. 

Over het blok met de vismotieven bestaat wat verwarring. Het is ook aan de zijkant gedecoreerd en langwerpig van vorm. De ene bron geeft aan dat het een altaarblok zou zijn, andere bronnen stellen dat het om de latei van de hoofdingang gaat. Ik vond hier een mooie impressie van op deze site (1). 


Vissensteen Nationaal Museum Valetta
 ©  foto Íñiguez Rodríguez (bron). 

In de tempel werden tijdens de zomer zonnewende water rituelen gehouden om de dankbaarheid uit te drukken voor de overvloed en welvaart die de zee bracht. Je kunt hier meer over lezen in het boek 'The New Temple Dreamers' van Francis Aloisio. 
De plek zelf drukt heden ten dage overvloed en welvaart uit door de setting ervan (hotel, casino). De oorspronkelijke energie van welvaart-en-overvloed-voor-iedereen is een aantal jaar geleden opnieuw geactiveerd. Stem je dus af op de oorspronkelijke energie als je een bezoek brengt aan deze plek. 


Impressie tempel Bugibba van Francis Aloisio
Francis was onze gids tijdens een van onze reizen




Adres

Dolmen Hotel St Pauls Bay SPB, 2402, Malta
Nationaal Museum Valletta: Republic St, Valletta, Malta


Noten


In het boek 'Die Saülen van Atlantis' van Hubert Zeitlmar staat op p.130 een plattegrond van de tempel.

Gerelateerde blogs 






Reacties

Een reactie posten