Oirschot: het kapelletje van de Heilige Eik

Het kapelletje van de Heilige Eik

In Oirschot staat de kapel van Onze Lieve Vrouw van de Heilige Eik. We gingen ernaar op zoek toen we het beeldje van Maria vonden in de kerk van Oirschot.  Daar lazen we dat dit volgens de legende in het begin van de 15 de eeuw op het zand in het riviertje de Beerze was gevonden. Het beeldje werd in een eik geplaatst en door de boeren en herders vereerd...


Kopie van het oorspronkelijke beeldje
De legende

Het Mariabeeldje werd in het begin van de 15 de eeuw op het zand in het riviertje de Beerze gevonden. Het werd in een eik geplaatst en door de boeren en herders vereerd. Maar eigenlijk hoorde dat beeldje in een kerk thuis was de gedachte. Dus bracht men het naar de kerk van Oostelbeers of Middelbeers.
Tot ieders verbazing stond het de volgende dag weer op zijn oorspronkelijke plaats. Toen bracht men het beeldje naar Oirschot en bouwde er ter plaatse een primitief, houten kapelletje, Maria waardig. 
In een andere versie van de legende wordt het verhaal nog iets aangedikt: hier dreef het beeldje stroomopwaarts en deed men twee keer een poging het beeldje in 'Beers' te stallen. 
Het kapelletje ligt in een bocht van het riviertje de Beerze, waar al lang geleden de positieve energie van de plek herkend werd. De combinatie van een leylijn en de waterstroom versterkt de kracht ervan. 
De plaats wordt gezien als overblijfsel van een een inmiddels verdwenen boomheiligdom.

Een afbeelding van de Heilige Eik vind je terug in  het wapen van de gemeente Oirschot. Op de vlag is een eikenblaadje afgebeeld.


Stukje van het riviertje de Beerze
Een jaarlijkse bedevaart

Het kapelletje van de Heilige Eik heeft een voor mij blijvende aantrekkingskracht. Het verhaal van het terugdrijvende beeldje geeft het een magisch element en is uitgebeeld op een houten paneel in het kapelletje. De vondst van het beeldje werd op 24 juni 1406 gedateerd (dit is de feestdag is van Johannes de Doper). Het beeldje werd in de Mariakerk geplaatst (tegenwoordig bekend als het boterkerkje) en tijdens een jaarlijkse bedevaart werd het meegenomen naar de heilige eik.



Tafereel van de eik en het teruggekeerde beeldje
Een stenen kapelletje

Het eerste stenen kapelletje werd in 1606 gebouwd en in 1649 afgebroken op last van de Staten Generaal. De heilige eik werd omgehakt. Het huidige kapelletje werd in 1854 op de fundamenten van het eerste gebouwd. In 1906 werd het gebouwtje uitgebreid.


Kapel van de Heilige Eik                                            Mariabeeld boven de ingang


Interieur van het kapelletje


Wandeling in de buurt

De St. Petrusbasiliek in Oirschot

We eindigen ons rondje met een bezoek aan Oirschot. De poging om daar het echte beeldje nog een keer te bekijken mislukte. Het was te vroeg in het jaar en de kerk was gesloten. Leuk voor een volgende keer.
Aan weerszijden van de ingang van de St. Petruskerk zien we de vier evangelisten met de vier symbolen: Johannes met een gevleugelde adelaar (schorpioen), Lucas met een ram, Mattheus met mens of engel (waterman) en Marcus met een leeuw. 


Ingang St. Petruskerk in Oirschot
De vier evangelisten met de vier symbolen




Adres

Kapelletje van de Heilige Eik: Proosbroekweg 11, 5688 Oirschot
Sint Petrusbasiliek: Markt 2, 5688 AJ Oirschot
Boterkerkje of Mariakerk: Vrijthof, 5688 ET Oirschot

Gerelateerde blogs