Wandeling langs de megalieten van Wéris (B)

We braken er even tussenuit naar Wéris en vonden een Chambre 'd' Hôtes aan de Rue des Dolmens. De Noordelijke Dolmen lag op een paar honderd meter afstand van het huis en werd als eerste bezocht. In Wéris is het sterrenbeeld van de Grote Beer geprojecteerd. Over dat sterrenbeeld verschillen overigens de meningen. We konden er een stuk van lopen. En dat was leuk...

Het spiegelbeeld van de Grote Beer

Hoe leuk is het om de sterren van de Grote Beer te zoeken in het landschap. Het sterrenbeeld wordt genoemd in het boek Raadselachtige Ardennen. Daarin vinden we ook een plattegrond. In het plaatselijke museum weten ze er alles van en daar kopen we een brochure met de route. Ze komen niet helemaal overeen maar dat mag de pret niet drukken. De eerste dag bezoeken we de noordelijke en de zuidelijke dolmen.              

De noordelijke dolmen

De Noordelijke dolmen ligt om de hoek bij ons logeeradres, dus is als eerste aan de beurt. 


Noordelijke Dolmen


Noordelijke Dolmen

De zuidelijke dolmen

De Zuidelijke Dolmen werd ontdekt in 1888, toen twee landbouwers een aantal hinderlijke stenen waar ze last van hadden bij het ploegen  besloten te verwijderen.


De Zuidelijke Dolmen ligt verdiept tussen de bomen




Zuidelijke Dolmen


Zuidelijke Dolmen: kijkje naar binnen


Losse menhirs bij de Zuidelijke Dolmen

Drie hiervan waren in 1888 al bekend, de andere twee zijn bijna honderd jaar later gevonden.


De Menhir Danthine

De menhir Danthine is een stuk verplaatst nadat hij gevonden werd. Twee andere stenen die in hetzelfde veld lagen zijn te vinden op het terrein van de Noordelijke Dolmen.


Menhir Danthine in de verte rechts van de boom links

Pas Bayard

De tweede dag vervolgen we onze tocht en zoeken als eerste naar de Pas Bayard. We waren er eerder, dus weten waar we moeten zijn 😉. Hier zou het paard van de vier Heemskinderen zich afgezet hebben en een hoefdruk achtergelaten in de steen.


Pas Bayard


De hoefdruk


Vlakbij staat dit kleine kapelletje

Het Duivelsbed

We lopen verder naar het duivelsbed. Het is waarschijnlijk een natuurlijk rotsblok dat lijkt op een bed met een kussen als je er zo naar kijkt. De legende vertelt dat de duivel hier uitrustte voordat hij door de schacht onder de Pierre Haina verdween. De Pierre Haina is een grote steen boven op een hoogte die elk jaar witgekalkt wordt (zie verder). 
Volgens de legende zou die schacht namelijk een onderaardse galerij afsluiten die naar het centrum van de aardbol leidde. Het kan niet anders dan dat de duivel daar woonde. Als die er even uit wilde moest hij die zware steen natuurlijk optillen. En als hij terug wilde opnieuw. Ik snap wel dat hij daarna of daarvoor even uit wilde rusten. Hij zorgde er trouwens wel voor dat hij door niemand gezien werd. 
We gaan er nu naar toe. Niet naar die schacht natuurlijk, maar naar de steen. Het is een eindje klimmen, want de steen staat boven op een rots. Hier kun je genieten van een prachtig uitzicht. 


Duivelsbed
De Pierre Haina

De Pierre Haina staat op een rots en lijkt daar als een menhir boven op te staan. Als je het goed bekijkt maakt de steen deel uit van de rots, maar door zijn vorm lijkt het alsof hij er bovenuit steekt. Mogelijk is de steen wel ooit bewerkt. Misschien om de vorm van een menhir te benadrukken. Omdat de steen boven de rots uitsteekt, kon je hem vanuit de omgeving goed zien. 
De steen werd elk jaar witgekalkt door de bewoners van de streek. Dat maakte hem nóg zichtbaarder. Ze deden dat niet voor niets. De zonsopgang op de dagen van de equinox (herfst en lente) wordt gemarkeerd door de lijn tussen de Pierre Haina en de Noordelijke dolmen van Wéris. Die lijn zou dus Oost-West moeten lopen, want op deze twee dagen komt de zon pal in het Oosten op. 



Pierre Haina



Lintjes in de lijsterbes naast de Pierre Haina       


Terug kijkend naar de Pierre Haina

Megalieten en vreemd gevormde stenen

Als je er goed over nadenkt hebben we de eerste dag een aantal megalieten bezocht. De tweede dag waren het 'stenen met een verhaal', vreemd gevormde stenen waar legendes aan verbonden zijn. Je vindt ze o.a in een brochure over Wéris: Megalieten: dolmen, menhir, uniek in België, uitgegeven door de Heemkundige Kring: a.s.b.l. "Terre de Durbuy". 

Hoewel het er naar uitziet dat het verhaal over het spiegelbeeld van de Grote Beer een beetje opgepoetst is, was het wel leuk om de plekken weer te bezoeken. Wellicht doet de wandelroute op het kaartje van Route You de gelovigen onder ons opnieuw even twijfelen. 

Een bijzondere combi

Tijdens een groepswandeling een paar jaar later werden we achtervolgd door een kunstenaar. Hij maakte foto's van de megalieten met een beeld van Isis erop of erbij. 
Het kan ook zijn dat hij vond dat wij hém achtervolgden 😉. Of het was gewoon toeval...
Hoe het ook zij, we kwamen hem op elke plek weer tegen. Hij wilde een expositie samenstellen van foto's met het Isisbeeld op de steenformaties. Die expositie hebben we nooit meer kunnen achterhalen, maar omdat we elkaar steeds opnieuw tegenkwamen konden we zelf deze herinnering vastleggen. Ik vind het fantastisch, dat Egyptische beeld op die Keltische plekken. Het geeft een magisch effect.




 
Deze foto's werden gemaakt bij de zuidelijke dolmen



Plaats

Wéris is een dorp in de Belgische provincie Luxemburg en een deelgemeente van Durbuy.

Bronnen

P. de Saint Hilaire, Raadselachtige Ardennen, 1976, wandelkaart p. 24
Heemkundige Kring: a.s.b.l. "Terre de Durbuy". Megalieten: dolmen, menhir, uniek in België
Zelfde kaart op p. 18


Websites

Algemene informatie over Wéris

Route die je met een app kan volgen

Iets meer over het Duivelsbed

Iets meer over de Pierre Haina

Legendes over de stenen 

Uitlijningen 

In het boek Astronomische gids voor België door Jan Vandenbruaene staat informatie over de 
zonsopkomst op 21 juni met betrekking tot de Pierre Haina.