Hebriden: de bron van Bride (Brighde)

Twee jaar geleden kozen we het eiland Lewis (Hebriden) in Schotland als reisbestemming. We wilden de energie ervaren van de grote steencirkel bij Callanish, die de vorm heeft van een Keltisch kruis en eeuwen oud is. Eenmaal in de negentien jaar wordt de grote Maanstilstand hier als een bijzondere gebeurtenis gevierd...

De drievoudige Godin

Vlakbij de grote steencirkel is de kleine cirkel van Callanish 2: een steenkring met in het midden vier stenen: een witte, een rode en een zwarte als symbool van de drievoudige Godin. Een vierde mannelijke steen maakt het geheel compleet. Zittend in deze steencirkel ervaar je een gevoel van vrede en verstilling. Hier begint het verhaal van Brighde (Bride), in haar drievoudige verschijningsvorm als maagd, moeder en wijze vrouw. Ze drukt haar stempel op het eiland met haar vrouwelijke energie.


Een witte, een rode en een zwarte als symbool van de drievoudige Godin


Callanish ll: Cnoc Ceann a' Gharraidh


De bron van Bride of Brighde

Aan oostkust dicht bij de noordpunt van het eiland ligt de bron van Brighde, verscholen in een weiland achter een paar huizen. We hebben ons van te voren goed georiënteerd en rijden naar het plaatsje Melbost, waar de bron te vinden zou zijn. In de buurt zou een grafplaats zijn dus zoeken we naar een klein kerkhofje dat ons de weg wijst. 
Aangekomen bij het plaatsje vinden we geen enkele spoor van een bron, noch van een kerkhof. We draaien de auto en gaan op zoek naar informatie bij de plaatselijke bevolking. Niemand kan ons antwoord geven, tot we onze vraag neerleggen bij een oude dame in een galerie. “Ja, in de buurt is een oude bron, een heel oude bron, maar hij is moeilijk te vinden. Ik ben er als klein meisje wel eens geweest. De bron is in de buurt van de rotonde in het plaatsje Melbost”. 
We komen daar net vandaan….. Welgemoed stappen we weer in de auto en rijden in de stromende regen de weg terug. De rotonde weten we in ieder geval te vinden. Deze ligt vlak aan de kust aan een doodlopende weg. Het is een keerpunt.

Grafstenen van de Vikingen

Aangekomen vraag ik aan de bewoner van het laatste huis of hij weet waar de bron is en of we toestemming hebben om op zijn land te zoeken. Zoeken blijkt overbodig, want de bewoner weet waar de bron ligt en wijst hem aan: schuin achter zijn huis, verborgen in het gras. En de vraag of we over zijn land mogen is overbodig. We zijn in Schotland en daar mag alles, mits je respect hebt voor het land en de hekken sluit voor de dieren. 
Terwijl ik wegloop om mijn man  te roepen wijst de man me een plek in het weiland achter zijn huis. “Kijk”, zegt hij: “Ze zeggen dat daar de tempel ligt van Brighde. Die ronde verhoging is de plaats van de tempel, en erom heen liggen de grafstenen van twaalf Vikingen, die hier de dood hebben gevonden. Ze zijn hier begraven en stenen wijzen hun graf aan” .



Tempel van Brighde


Grafsteen van een Viking of de fundamenten van de tempel
De bron

Terwijl we verder lopen naar de bron staat de man achter zijn raam te wijzen in de richting van het hek dat we door moeten. De bron ligt veilig op een anonieme plek, verborgen voor teveel aandacht. Met Imbolc werd zij door de locale bevolking bezocht en ook nu nog is er op die dag aandacht voor de vrouwelijke energie van Brighde. Op de deksteen boven de bron staat het hoefijzer als symbool van de godin van de smeedkunst. De toegang tot de bron is afgedekt met een kleine steen, die makkelijk weggehaald kan worden om water te tappen.
We staan stil bij deze oude bron en voelen de vrouwelijke energie die we op veel plaatsen van het eiland ervaren. Het water uit deze bron zou geelzucht genezen.


Bron van Brighde


Hoefijzer op de deksteen boven de bron

Schilderij van de bron waarin de vier elementen samen komen (Jill Smith).
Brigde bij de bron heeft een plaatsje gekregen in onze reis galerij.


Afbeelding: Jill Smith
Informatie schilderijen: http://www.jill-smith.co.uk/
Met dank voor de toestemming



Bronnen

Smith, Jill, The Callanish Dance, 2000
Smith, Jill, Mother of the Isles, 2003
MacLeod, Finlay, The Healing Wells of the Western Isles, 2000

Websites

'In Melbost Borve lie the remains of Cladh Bhrighid (Brigid’s burial ground). Nearby are the ruins of a tiny chapel barely visible in the grass, which historian Martin Martin refers to as the chapel of "St Brigid in Barove" and the Ordnance Survey calls "Teampull Bhrighid" (Brigid’s chapel). Tobar Bhrighid (Brigid’s well) is also close by'.