De Godin van Malta en haar tempels

In 2003 bezochten mijn man en ik voor het eerst het eiland Malta. Wat mij vooral trok waren de verhalen over de tempels, die tot de oudsten van de wereld behoorden. De tempels hebben ronde vormen, die geassocieerd worden met het lichaam van de godin. Ze bestaan uit reuzenblokken, passend in elkaar gezet zoals zoveel megalitische gebouwen...


Nationaal Museum Valletta

De Ggjantija tempels op Gozo

De oudste tempels zijn te vinden op het eiland Gozo, waar een dubbele tempel bewaard is gebleven. Om die te zien moet je overvaren. Ggantija bezit de meest 'complete' tempel met hoge muren. 
De vorm van de godin is goed te herkennen, zeker als je van bovenaf kijkt. Alle Maltese tempels waren van oorsprong overdekt en lieten weinig licht binnen. De ruimten tussen de binnenmuren en buitenmuren waren gevuld. 


Binnen
De tempels van Tarxien

Op Malta zijn meerdere vrouwenbeeldjes gevonden. In de tempel van Tarxien vonden we de Grote Moeder. Alleen de onderste helft is al imponerend. Het oorspronkelijke beeld is ooit drie meter hoog geweest.


Tarxien: de Grote Moeder


Stenen versierd met spiralen


Spiralen en diervormen


Meer spiralen


Bewaard gebleven structuren


Ronde vorm van de tempel


Opgebouwd uit grote stenen


Alle Maltese tempels waren van oorsprong overdekt 
en lieten weinig licht binnen

Het Hypogeum

Malta heeft behalve bovengrondse tempels ook een onderaardse tempel: het Hypogeum. Dit is uniek voor de wereld. Het Hypogeum is mondjesmaat te bezoeken. De rondleiding is computergestuurd met lampen die oplichten bij bepaalde delen van het verhaal van de gids. De schoonheid wordt verzwakt door loopplanken en ijzeren hekken. Maar toch! 
Een rondleiding kan van te voren geboekt worden, maar het is streng verboden om er foto's te maken. 
Op deze site vind je o.a. foto's van deze ondergrondse tempel:
https://heritagemalta.mt/explore/hal-saflieni-hypogeum/

                                       

Hypogeum  

  

Maquette

      
Slapende Godin (foto museum Valletta) 

Hier is het beeldje van de slapende godin gevonden. Over deze godin gaat het in het boek Soul Body Fusion van Jonette Crowley. De auteur channelt de energie en de woorden van de godin Ashtatara. 
Zij wordt door Hubert en Dagmar Zeitlmair geïdentificeerd als de koningin van Atlantis. 

Is Ashtatara de slapende godin die tot ons spreekt? Variaties van haar naam komen we tegen bij jongere godinnen als Ishtar, Ashtarte, Tara. 
Haar symbool is de zonnegraal en haar boodschap gaat over het wekken van de graalcoderingen binnenin ons. Haar verhaal doet me denken aan het sprookje van Doornroosje, diep in slaap en goed beschermd wachtend tot de prins haar wakker kuste. 

Van de Moedergodin naar Maria

Overal vind je bij de huizen Maria-met-kind beeldjes ingemetseld. De energie van de godin op Malta is getransformeerd nog steeds aanwezig. Zomaar een paar voorbeelden...


Ingemetseld Maria beeldje





Adressen

Tempels Gjantija: Triq John Otto Bayer, Ix-Xagħra, Malta (eiland Gozo)
Tempel Tarxien: Triq It Tempji Neolitici, Ħal Tarxien TXN 1063, Malta
Hypogeum: Triq Ic Cimiterju Raħal Ġdid, PLA 1116, Malta
Nationaal Museum Valletta: Republic St, Valletta, Malta


Gerelateerde blogs